Δράσεις Πλησίον Street Work

Ναλτρεξόνη, προσευχή και εργασία

Ναλτρεξόνη, προσευχή και εργασία
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
Ψυχίατροι και ιδιωτικές κλινικές που εφαρμόζουν μεθόδους θεραπείας με ναλτρεξόνη. Χριστιανοί Ευαγγελιστές πραγματοποιούν δωρεάν στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία βασίζονται στην εργασιοθεραπεία και την προσευχή.

Ο δρόμος προς την ελευθερία από φαρμακευτικές ουσίες δεν εξαντλείται μόνο στις δομές του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, κάτι που γνωρίζουν καλά οι γονείς των χρηστών.

«Το πρώτο πράγμα που κάνουν συνήθως είναι να ψάξουν κάποιο φάρμακο για το παιδί τους, γιατί νομίζουν ότι είναι άρρωστο. Συχνά ξεκινούν από έναν ψυχίατρο και ακολουθεί κάποια ιδιωτική κλινική που πουλάει «πακέτο» ταχείας αποτοξίνωσης με ναλτρεξόνη. Ετσι, οι γονείς έχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης. Ο τζίρος είναι πολύ μεγάλος» επισημαίνει ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ.

* Η ναλτρεξόνη δεν είναι υποκατάστατο αλλά ανταγωνιστής των οπιοειδών. Σταματά την ευφορική δράση της ηρωίνης και ο χρήστης δεν μπορεί να «φτιαχτεί». Η χορήγησή της -που μπορεί να κρατήσει πάνω από χρόνο- γίνεται με χάπι και ξεκινά 7-10 μέρες μετά την τελευταία χρήση ηρωίνης, αφού εάν ο χρήστης δεν είναι καθαρός, θα του βγει μαζεμένο το στερητικό σύνδρομο.

* Το 2003 ο τότε υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, με απόφασή του καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς και γιατροί μπορούν να χορηγούν ναλτρεξόνη «ως συμπληρωματική αποτρεπτική αγωγή σε ασθενείς».

Οι τοξικοεξαρτημένοι πρέπει να είναι άνω των 20 ετών και σωματικά υγιείς. Επίσης, να τους γίνονται τακτικοί έλεγχοι που θα επιβεβαιώνουν ότι δεν κάνουν παράλληλη χρήση οπιοειδών και -το σημαντικότερο- η χορήγηση του φαρμάκου να συνδυάζεται με την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, πρόληψης της υποτροπής, κοινωνικής επανένταξης, αντιμετώπισης παθολογικών και ψυχολογικών προβλημάτων:

«Χωρίς αυτά, μπορεί να επιτυγχάνεται αποτοξίνωση αλλά όχι και απεξάρτηση η οποία πρέπει να είναι το κυρίαρχο ζητούμενο μεταξύ των χρηστών. Η ψυχολογική έξη παραμένει και είναι ισχυρή», λέει ο Γιάννης Τέντης του Κέντρου Πολλαπλής Παρέμβασης «Εξέλιξη» του ΚΕΘΕΑ.

* Κατά όλων των φαρμακευτικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης τάσσονται, όμως, οι 25 γονείς που συναντήσαμε μαζεμένους στα γραφεία του συλλόγου οικογένειας του προγράμματος «Ιθάκη». Σε σχέση με την ναλτρεξόνη, ο καθένας έχει τη δική εμπειρία.

– «Πριν από χρόνια είχα δώσει περίπου 7.000 ευρώ σε γνωστή ιδιωτική κλινική για να απεξαρτηθεί μέσα σε 24 ώρες το παιδί μου. Βγήκε καθαρός αλλά ξανάπεσε στην ηρωίνη μετά ένα μικρό διάστημα», λέει ένας μεσήλικας γονιός.

– «Η ναλτρεξόνη είναι εντελώς ακίνδυνη, ενώ δεν κοστίζει όσο την πουλούν ορισμένες κλινικές. Το κάθε κουτί κοστίζει 37,50 ευρώ, φτάνει για 15 ημέρες και μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος με ειδική συνταγή από οποιοδήποτε φαρμακείο», λέει ο Γ. Οικονομόπουλος, γιατρός.

* Εκτός από την θεραπεία με ναλτρεξόνη πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στα θρησκευτικά στεγνά θεραπευτικά προγράμματα RETO και BETEL, παραρτήματα των οποίων εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Ακρογωνιαίος λίθος εδώ είναι η πίστη, αφού οι υπεύθυνοι είναι χριστιανοί ευαγγελικοί.

– Ο Βασίλης Κ., 26 χρόνων, ήρθε σε επαφή με το RETO μέσω κάποιου γνωστού του: «Φιλοξενήθηκα για ένα χρόνο σε κοινόβιο στην Ισπανία. Δουλεύαμε όλη τη μέρα και το βράδυ προσευχόμασταν. Τσιγάρο και αλκοόλ απαγορεύονταν. Το μόνο έξοδο που είχα ήταν τα αεροπορικά εισιτήρια». Σήμερα έχει απεξαρτηθεί.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 26/06/2005
Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=26.06.2005,id=81529440

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.