Δράσεις Πλησίον Street Work

Νομοσχέδιο για τους αστέγους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο για τους αστέγους ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή τον Φεβρουάριο κι έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν τα νομοθετικά κενά.

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα νομοθετικά κενά που δυσχεραίνουν τη χάραξη πολιτικής για τους αστέγους, ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη.

Παρουσιάζοντας την ερώτησή του, ο κ. Καραγκούνης επικαλέστηκε εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Έλλειψη Στέγης και άλλων μη κυβερνητικών οργανισμών, που ανεβάζουν τον αριθμό των αστέγων στην Αθήνα στις 11.000 έως 15.000, και παρατήρησε πως, παρά τη συνταγματική επιταγή για κρατική μέριμνα εξασφάλισης στέγης γι’ αυτούς που την στερούνται, κάτι τέτοιο λείπει στην Ελλάδα.

«Δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, το ζήτημα της φροντίδας των αστέγων έχει αφεθεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις- στην Εκκλησία, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους φορείς. Ανήμποροι άνθρωποι σήμερα επιδιώκουν με κάθε τρόπο την εισαγωγή τους σε κάποιο νοσοκομείο. Στην απόγνωσή τους φθάνουν να υποκριθούν τους πάσχοντες, ακόμα και τους ψυχικά διαταραγμένους, και δεν διστάζουνε να στήσουν μέχρι και ψεύτικους καυγάδες για να πετύχουν ολιγοήμερη νοσηλεία με στόχο να βρουν στέγη και φαγητό, έστω και για μια νύχτα» ανέφερε ο βουλευτής.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκτίμησε, πως στις στατιστικές, συνυπολογίζονται ως άστεγοι και άνθρωποι που μετακινούνται διαρκώς με δική τους επιλογή και δεν συνεργάζονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως επίσης και πρόσωπα που έχουν χάσει το σπίτι τους, είτε μένουν σε επικίνδυνο, ή ακατάλληλο σπίτι- σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα. Αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει πως δεν παρατηρείται ένα διογκούμενο φαινόμενο «νεοαστέγων» συνεπεία της οικονομικής κρίσης, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Στην εν πολλοίς φλύαρη ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχει ορισμός του αστέγου. Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο, θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε αυτό το νομοθετικό έλλειμμα, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσουμε στη συνέχεια εξειδικευμένες και στοχευμένες πολιτικές. Έχουμε συνεννοηθεί με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία FEANTSA που υποστηρίζει τα ζητήματα των αστέγων, υπάρχουν χρήματα στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία δεν εκταμιεύτηκαν γιατί υπήρχε το νομοθετικό έλλειμμα» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης.

Στόχος του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας των ευρωπαϊκών κρατών για δημιουργία υπνωτηρίων (hostels), «έτσι ώστε να μπορούν να πάνε το απόγευμα στις 17.00 το χειμώνα και στις 20.00 το καλοκαίρι, να βρουν ένα χώρο για να ξεκουραστούν, ένα πιάτο φαΐ, χώρους και είδη υγιεινής- και το πρωί να φύγουν.

Ο κ. Μπόλαρης πρόσθεσε ότι: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους όπου θα λιμνάσουν άνθρωποι. Πρέπει να έχουν το χώρο, τη βάση για την ξεκούραση, την αναψυχή, για ένα πιάτο φαΐ, αλλά να βγουν στην κοινωνία, να παλέψουν να ξαναβρούν δουλειά, για να υπάρξει επανένταξη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.