Δράσεις Πλησίον Street Work

Ο 70χρονος με κινητικά προβλήματα κ. Δημήτρης αυτήν την ώρα 2 π.μ. κοιμάται έξω στους δρόμους …

Αναζητείται ΑΓΑΠΗ και μια στέγη για τον κ. Δημήτρη.

xespao.blogspot.com-astegos7Κάποιο βράδυ ένας ημίγυμνος γέροντας που φαίνονταν τα κόκαλα του απέσπασε τη προσοχή μου. Παλιός και έμπειρος εθελοντής του ΠΛΗΣΙΟΝ που τον είχε προσέξει εδώ και καιρό με πήγε σε αυτόν και όσο μπορούσε τον φρόντιζε. Ξαπλωμένος στο τσιμέντο προσπαθούσε να κοιμηθεί σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η τρομακτική πείνα που είχε και μου είχε ήδη επισημανθεί με σόκαρε. Ένας έλληνας γέροντας που δεν μπορούσε να περπατήσει με μόνιμη πείνα…. Η εικόνα αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που την βλέπουμε 10 περίπου χρόνια δράσης με τους αστέγους με συγκλόνισε. Η ματιά που μου έριξε με χτύπησε σαν κεραυνός. Πήγα λίγο πιο πέρα και έκλαψα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που σε τέτοιες σκηνές νοιώθει κανείς ελεεινός και ντροπή, μεγάλη ντροπή….

Τον κύριο Δημήτρη τον χάσαμε για ένα μεγάλο διάστημα και νομίσαμε ότι δεν θα τον ξαναβλέπαμε όπως τόσους άλλους. Τελικά ένα βράδυ τον ξαναείδαμε. Καθαρός και καλά ντυμένος σχετικά, μας είπε ότι είχε βγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Έκτοτε καθημερινά φροντίζουμε για το φαγητό του καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί και έχουμε μπει σε μια διαδικασία να του βρούμε στέγη….

Έγιναν και γίνονται πολλές προσπάθειες , μιλήσαμε με ανθρώπους του Δήμου, με κοινωνικούς λειτουργούς με ανθρώπους της Εκκλησίας. Με ιδρύματα, φορείς, κάναμε πολλά τηλεφωνήματα αλλά ο κ. Δημήτρης είναι έξω αυτή την ώρα στο δρόμο. Πόρτες κλειστές που μου προκάλεσαν πολύ έντονα συναισθήματα παρά την ευγένεια των αρμοδίων. Αιτήσεις και γραφειοκρατία και διάφορα άλλα με πολύμηνη αναμονή ενώ ο άρρωστος γέροντας αυτή τη στιγμή είναι έξω στο δρόμο… Σήμερα έσκισε το κάτω μέρος από το βρεγμένο παντελόνι του που δεν δέχεται να το αλλάξει εκεί έξω παρόλο που του είπαμε ότι είχαμε τρόπο να τον βοηθήσουμε και να αλλάξει χωρίς να φανεί τριγύρω. Θέλει πρώτα να κάνει μπάνιο να αλλάξει εσώρουχα και μετά να αλλάξει ρούχα. Αύριο πρώτα ο Θεός έχει προγραμματιστεί να γίνει το μπάνιο. Παράλληλα πήγαμε στους γιατρούς του κόσμου και ενημερωθήκαμε για την διαδικασία να κάνει εξετάσεις. Απλοί άμεσοι και ευγενέστατοι οι εθελοντές εκεί με κόσμο γεμάτο να δέχεται την βοήθεια τους. Δυστυχώς δεν βρέθηκε το όνομα του στο ηλεκτρονικό τους αρχείο παρότι ο κ. Δημήτρης μας ανέφερε ότι έχει κάνει εξετάσεις εκεί.

Σε κάποιον ευγενέστατο οφείλω να πω υπάλληλο εκκλησιαστικού φορέα τον ρώτησα τι θα απαντήσουμε στον Θεό αν υπάρχει και εφόσον πιστεύουμε στην αιώνια ζωή και βρεθούμε ενώπιον του μια μέρα… Ότι δεν μας έφθαναν τα έξοδα από τις θρησκευτικές τελετές κλπ κλπ; Μήπως κάποια εκκλησία τα βράδια θα έπρεπε να μένει ανοικτή και να φιλοξενεί τις ζωντανές και πληγωμένες εικόνες του Θεού αντί να μένουν έξω παγωμένες και βρεγμένες;

Η προχθεσινή μεσημεριανή μπόρα της Αθήνας βρήκε τον ανήμπορο γέροντα ευάλωτο.

Καθημερινά πλέον ρωτά αν θα του βρούμε στέγη καθώς του είπαμε ότι γίνονται προσπάθειες. Με μία μερίδες μπριζολάκια από τον κ. Τέλη τον είδαμε πρώτη φορά να μας χαμογελά ευχαριστημένος και με την προοπτική να πάει να μείνει κάπου. Έλληνας ανήμπορος γέροντας και πατέρας 7 παιδιών ( δεν έχει βέβαια διασταυρωθεί η πληροφορία αυτή ) στο δρόμο περιμένει με τρόμο το χειμώνα.

Κάνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδιο του Δήμου της Εκκλησίας της Πολιτείας που μπορεί να βοηθήσει να το πράξει.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες και ελπίζουμε να βρούμε μια λύση.

Το email μας mail@plision.gr. Αφήστε το τηλέφωνο σας και θα σας καλέσουμε. Επίσης αφήστε μήνυμα στο 211-800-2011 ( αστική χρέωση)

Προσέξτε αυτό.

Ανασφάλιστος έλληνας γέροντας που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί σήμερα στην Ελλάδα του 2014 υπάρχει φορέας και τόπος για φιλοξενία ή είναι καταδικασμένος να πεθάνει στο δρόμο;

Ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα για αυτό παρακαλώ…

1 comment for “Ο 70χρονος με κινητικά προβλήματα κ. Δημήτρης αυτήν την ώρα 2 π.μ. κοιμάται έξω στους δρόμους …