Δράσεις Πλησίον Street Work

Πρόγραμμα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς 2015

Πρόγραμμα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς 2015 REG-2

Η κοινωνική προσφορά είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ReGeneration. Έτσι, φέτος, σε συνεργασία με 6 Μη Κερδοσκοπικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς προσανατολισμένο στο κοινωνικό πρόβλημα της Αστεγίας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό θέμα, να κατανοήσουμε – όσο είναι δυνατόν – το εύρος του και να υποστηρίξουμε τους ΜΚΟ που εργάζονται με αγάπη και σεβασμό προς τον σκοπό αυτόν και μέσω αυτών φυσικά, να βοηθήσουμε τους Αστέγους στην πόλη μας.

Περιεχόμενο & Χρονοδιάγραμμα

To Πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο φθινόπωρο του 2015. Η εθελοντική μας προσφορά κυμαίνεται από συλλογή και παράδοση φαγητού, ειδών πρώτης ανάγκης, μέχρι υποστήριξη στον δρόμο (social street work), εν ώρα εργασίας τους (ως πωλητές της Σχεδίας) ή στις Κατοικίες, όπου φιλοξενούνται.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ανθρώπινοι Άνθρωποι (http://www.anthropinoi-anthropoi.gr/)

Οι “Ανθρώπινοι – Άνθρωποι” είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2012. Βασικός στόχος είναι η ανεύρεση πολυκατοικιών και διαμερισμάτων κατάλληλων για τη στέγαση άστεγων και απόρων οικογενειών, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές. Αφού τους εξασφαλίσει Στέγη, ο ΜΚΟ τους παρέχει σε εβδομαδιαία βάση τα απαραίτητα είδη διατροφής, φροντίζει για την ιατρική και ψυχολογική τους υποστήριξη, να βρουν εργασία και τέλος, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να επανενταχθούν στην Κοινωνία μας.

Περιγραφή Εθελοντικής Εργασίας

  1. Δημιουργία επαφών με Εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη υγιεινής, είδη καθαριότητας κ.ά.
  2. Προσέλκυση Χορηγών με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για το έργο των «Ανθρώπινων Ανθρώπων».
  3. Βοήθεια στην επίπλωση των νέων διαμερισμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για Κοινωνικές Κατοικίες.
  4. Επικοινωνία και επαφές με ανθρώπους που προσφέρουν διαμερίσματα άνευ ανταλλάγματος και με εθελοντές δικηγόρους για να ετοιμάσουν τα παραχωρητήρια.
  5. ΥποστήριξηστηδιοργάνωσηΚαλλιτεχνικώνΕκδηλώσεων

Περίοδος Εθελοντικής προσφοράς:

9 Σεπτεμβρίου – Νοέμβριος 2015

Μέρες και ώρες: Καθημερινές, 10πμ – 5μμ

  1. ΔΕΣΜΟΣ (http://desmos.org/)

Ο Δεσμός είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό την κάλυψη αναγκών ευπαθών ομάδων μέσα από την αξιοποίηση πλεονάσματος από ιδιώτες και εταιρείες. Aπό την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα, ο Δεσμός, με επίκεντρο τα γραφεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 452 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 επωφελούμενους χάρη στην προσφορά περισσότερων από 202 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών! Η εκτιμώμενη αξία των αγαθών που έχει διαχειριστεί ο Δεσμός υπερβαίνει το €1.770.000.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος συγκεντρώνουμε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής για τους άστεγους συμπολίτες μας στα ακόλουθα σημεία:

– Carrefour Γέρακα, Λεωφόρος Μαραθώνος 131

– Carrefour Αμπελόκηποι, Λεωφόρος Κηφισίας 7 & Αιτωλίας 29

– Carrefour Αλίμου, Παλαιστίνης και Λαμίας 1

Περιγραφή Εθελοντικής Εργασίας

Οι εθελοντές θα αναλάβουν αυτή την δράση εξ ολοκλήρου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δουν από «πρώτο χέρι» το έργο του Δεσμού από την παραλαβή των αγαθών έως την παράδοση τους σε Οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας. Αυτό σημαίνει ότι:

  1. θα είναι υπεύθυνοι για την συλλογή των ειδών,
  2. την αναλυτική καταγραφή τους,
  3. την εξεύρεση των Οργανισμών αποδεκτών και
  4. την παράδοση τους σε αυτούς.

Περίοδος Εθελοντικής προσφοράς: 9 Σεπτεμβρίου – 18 Σεπτεμβρίου

Μέρες και Ώρες: Καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου Σαββάτου 12/9, 10πμ-5μμ

Έτσι, αν δεν είστε εθελοντές, αλλά θέλετε να προσφέρετε στις 10, 11, 12, 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου, σας περιμένουμε στα παραπάνω καταστήματα Carrefour! Αν επιθυμείτε να προσφέρετε ως οργανισμός κάποια συσκευασμένα τρόφιμα ή είδη προσωπικής υγιεινής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του ReGeneration.

3. Έμφασις (http://www.emfasisfoundation.org/el/)

Η Emfasis Foundation είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, γέννημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ιδρύθηκε για να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στις συνολικές ανάγκες ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων συνανθρώπων μας (άστεγων, άνεργων, κάτω από το όριο φτώχειας, με προβλήματα διαφόρων ειδών εξαρτήσεων, μετακινούμενων παιδιών στο δρόμο – street connected children κ.α.) που διαβιούν κυρίως σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Λειτουργεί σύμφωνα με την εφαρμογή των πρωτοπόρων και καινοτόμων αρχών του Social Street Work (Εργασία στο Δρόμο). Με τα κλιμάκια των εθελοντών της, Social Street Workers, προσεγγίζει, στηρίζει και ανακουφίζει συνανθρώπους μας που διαβιούν σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας, δίνοντας καθημερινά το παρόν στους δρόμους της Αθήνας & παρέχοντας ανθρωπιστική, συμβουλευτική και οικογενειακή στήριξη.

Περιγραφή Εθελοντικής Προσφοράς

Κάθε εθελοντής θα συμμετέχει συνδυαστικά στις 3 παρακάτω δράσεις:

  1. Ενημέρωση κοινού για το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας: Η ομάδα θα αναλάβει την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση του κοινού για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που διαβιεί στο δρόμο, για το Πρόγραμμα Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων που υλοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα η Emfasis. Σημεία διεξαγωγής της δράσης: Διάφορα σημεία των Βορείων Προαστίων Ώρες διεξαγωγής της δράσης: 09:00- 11:00 ή 19:00- 21:00
  2. Άμεση Στήριξη & Αλληλεγγύη: Την ίδια ημέρα, οι εθελοντές θα βρεθούν είτε στη Στέγη ΣυνΑθηνά (κέντρο Αθήνας, απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά), είτε στο Πεδίον του Άρεως, όπου θα προσφέρουν τη στήριξή τους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  3. Υποστήριξη του ΜΚΟ σε καθημερινές ανάγκες του, όπως π.χ. τακτοποίηση δωρεών, αποθήκης, γραμματειακή υποστήριξη και συμμετοχή στα projects της περιόδου

Περίοδος Εθελοντικής Προσφοράς: 12 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2015

Ημέρες και ώρες: Καθημερινά, στις ώρες που αναφέρονται παραπάνω συμπληρωματικά με ορισμένες ώρες για την δράση 3.

  1. Μπορούμε (http://www.boroume.gr/)

 Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει βασικό στόχο την μείωση της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα μέσω ενημερωτικών δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δικτυώσεων περισσευούμενου φαγητού. Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί καθημερινά ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών που έχουν και επιθυμούν να προσφέρουν περισσευούμενο φαγητό και τρόφιμα (ιδιώτες, εταιρείες, αρτοποιεία, σουπερμάρκετ, κλπ) και των κοινωφελών φορέων που στηρίζουν ανθρώπους σε ανάγκη. Από την αρχή της λειτουργίας μας το 2011 έχουν προσφερθεί, μέσα από το δίκτυο μας, πάνω από 3.500.000 μερίδες φαγητού σε όλη την Ελλάδα και πλέον δικτυώνονται κάθε μέρα πάνω από 6.500 μερίδες.

Περιγραφή Εθελοντικής Εργασίας

  1. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν στο Σπίτι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ με διάφορες εργασίες που είναι αναγκαίες (καταγραφή αναγκών από φορείς, επικοινωνία με δυνητικούς δωρητές, επικαιροποήση χάρτη, ad hoc project, κλπ)
  2. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη Γειτονιά, οι οποίοι κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης θα εξορμήσουν σε διάφορες γειτονιές ώστε να ενημερώσουν δυνητικούς δωρητές για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ ώστε να ξεκινήσουν να προσφέρουν και αυτοί.

Περίοδος Εθελοντικής Προσφοράς: 9 Σεπτεμβρίου – Νοέμβριος 2015

Ημέρες και Ώρες: Καθημερινές, 10πμ-5μμ

  1. O Πλησίον (https://www.plision.gr/)

 Η βασική δράση του ΜΚΟ είναι στο κέντρο της Αθήνας σε εκείνους που έχουν ανάγκη την περίοδο αυτή. Ο Πλησίον προσφέρει φαγητό, ρουχισμό, και τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία, όταν αυτή είναι εφικτή και σε ξενοδοχεία ή λέσχες φιλίας τις παγωμένες βραδιές του χειμώνα. Σε περιπτώσεις που χρειάστηκε η συνδρομή τους, εθελοντές γιατροί έχουν έρθει σε βοήθεια. Η δράση αγκαλιάζει όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς να ενδιαφέρει το χρώμα, η εθνικότητα, το θρήσκευμα. Παράλληλα Ο Πλησίον ενισχύει και άλλες ανάγκες όπως ορφανών ή προσφέρει από το περίσσευμά του ρούχα ή τρόφιμα σε άλλους φορείς όπως Γιατροί του Κόσμου, Σωφρονιστικά καταστήματα κλπ.

Περιγραφή Εθελοντικής Προσφοράς

Οι εθελοντές θα απασχοληθούν στην κινητοποίηση δικτύου για παραλαβή και παράδοση ειδών (φαγητό και ρούχα) στους αστέγους από συνεργαζόμενους δωρητές.

Περίοδος Εθελοντικής Προσφοράς: 15 Σεπτεμβρίου – Νοέμβριος 2015

Ημέρες και Ώρες: Καθημερινές, 4μμ-10μμ

  1. Σχεδία (http://www.shedia.gr/)

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες. Η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Περιγραφή Εθελοντικής Προσφοράς

Οι εθελοντές θα απασχοληθούν στα εξής:

  1. Υποστήριξη των πωλητών στα σημεία πώλησης, καθώς και τον ανεφοδιασμό τους με περιοδικά
  2. Προγραμματισμός και υποστήριξη στις Αόρατες Διαδρομές (παρουσία, logistics & γλώσσα για ξενόφωνα groups) (http://www.shedia.gr/diadromes/)
  3. Υποστήριξη στις δραστηριότητες της Σχεδίας με προγραμματισμό νέων δράσεων, events και υλοποίησή τους

Περίοδος Εθελοντικής Προσφοράς: 15 Σεπτεμβρίου – Νοέμβριος 2015

Ημέρες και Ώρες: Καθημερινές, 10πμ-5μμ

Αν ενδιαφέρεστε να υποστηρίξετε το Πρόγραμμά μας με εθελοντική εργασία ή με κάποια in-kind χορηγία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πετρούλα Καραγιάννη, στο petroula@regeneration.gr ή στο 697 700 63 99.

  1. Τι είναι το ReGeneration :

To ReGeneration είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Prakτικής Άσκησης για αποφοίτους, νέους με δυναμική και ποιότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Αποτελεί μια πρωτοβουλία του World Economic Forum Global Shapers Athens Hub και έρχεται να γεφυρώσει το κενό μεταξύ των δεξιοτήτων των νέων που έχουν ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και των αναγκών των εταιριών. Το ReGeneration περιλαμβάνει: 6μηνη αμοιβόμενη εργασία, εκπαίδευση και εθελοντική προσφορά σε συνεργαζόμενους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.​

  1. Τι εθελοντική δράση διοργανώνει φέτος το ReGeneration:

Σε συνεργασία με 6 Μη Κερδοσκοπικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας προσανατολισμένο στο κοινωνικό πρόβλημα της Αστεγίας, το οποίο θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό κοινωνικό θέμα, να κατανοήσουμε – όσο είναι δυνατόν – το εύρος του και να υποστηρίξουμε τους ΜΚΟ που εργάζονται με αγάπη και σεβασμό προς τον σκοπό αυτόν και μέσω αυτών φυσικά, να βοηθήσουμε τους Αστέγους στην πόλη μας.

Comments are closed.