Δράσεις Πλησίον Street Work

Μια απρόσμενη συνάντηση με την 21χρονη γνωστή ακτιβίστρια Nadia Murad (που πουλήθηκε ως σκλάβα του sex και κατάφερε να δραπετεύσει από τον ISIS).

Twenty-one-year-old Nadia Murad Basee Taha

Twenty-one-year-old Nadia Murad ( Photo from Twitter Nadia Murad ) H 21χρονη ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ ( Nadia Murad Basee Taha) τρώει μαζί με συμπατριώτες μπροστά από το φορτηγάκι μας. Την συναντήσαμε τυχαία ένα βράδυ. Φωτό που ανάρτησε η ίδια στο λογαριασμό της πριν φύγει εσπευσμένα από την Αθήνα για το Ιρακ μετά το τραγικό τέλος της 14χρονης ανηψούλας της που δραπεύτεσε από τον ISIS. http://nytlive.nytimes.com/womenintheworld/2016/04/28/watch-yazidi-activist-and-sex-slave-survivor-nadia-murads-powerful-message-to-isis/

nadia_murad33331

Ογδόντα ταλαιπωρημένοι Γιεζίντι. Οικογένειες,  μικρά παιδιά στο δρόμο χωρίς φαγητό στο σκοτάδι…

Και ενώ πηγαίνουμε στο Σκαραμαγκά στο νέο camp να προσφέρουμε φαγητό, ξαφνικά μπροστά μας βλέπουμε μια ομάδα ανθρώπων ταλαιπωρημένων δίπλα σε νταλίκες φορτηγά και διερχόμενα αυτοκίνητα. Μωρά, κουρασμένες γυναίκες, νηστικοί από το πρωί όπως μας είπαν. Ηταν πρόσφυγες Γιεζίντι που είχαν φύγει από το camp της Ριτσώνας για να πάνε στο camp  του Σκαραμαγκά. Δίπλα ήταν ένα περιπολικό. Τους δώσαμε να φάνε όσο θέλανε και λίγο πιο κάτω μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων Γιεζίντι σε άσχημη κατάσταση περίμεναν και αυτοί. Προσφέραμε δεκάδες μερίδες φαγητού,  ενώ στους πιο πεινασμένους δώσαμε δύο μερίδες φαγητού, μαζί με ψωμί και κριτσίνια που είχαμε, μοιράσαμε αναψυκτικά και μείναμε εκεί μέχρι να μπουν στο λεωφορείο για να τους αφήσει στο λιμάνι του Πειραιά. Ξαφνικά έφθασε ένα αυτοκίνητο, όπου κατέβηκε ένα συνεσταλμένο νεαρό κορίτσι μαζί με μια άλλη κυρία, ενώ τις συνόδευες ένας κύριος. Δεν καταλάβαμε ποιοί  ήταν και τι εκπροσωπούσαν. Δώσαμε φαγητό σε όλους,  ζήτησαν και έβγαλαν κάποιες φωτογραφίες μαζί μας και έφυγαν συνοδεύοντας το λεωφορείο. Τα μεσάνυκτα ενημερωθήκαμε και τους περιμέναμε στο λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι τις 2 το πρωί περίπου τους βοηθήσαμε στη μεταφορά μαζί με άλλους εθελοντές να τακτοποιηθούν προσωρινά μεταφέροντας τους από κάποιο σημείο σε κάποιο άλλο προσφέροντας κουβέρτες και ότι άλλο βρέθηκε εκεί. Τελικά πρωινές ώρες από το ιντερνετ ενημερωθήκαμε ποιός ήταν ο κύριος που μας έδωσε την κάρτα του και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του και στο λιμάνι ενώ μας φωτογράφιζε. Ηταν ο κ. Murad Ismael, Co-founder and Executive Director of Yazda Organization και το νεαρό κορίτσι η διάσημη ακτιβίστρια Nadia Murad που πουλήθηκε ως σκλάβα του σεξ, και δραπέτευσε από τους ISIS. Βρέθηκε στην Αθήνα , συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία ενώ δήλωσε έτοιμη να βοήθησει την προσπάθεια της πατρίδας μας για τους πρόσφυγες. Παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης πλέον, μια από τις 100 προσωπικότητες της χρονιάς σύμφωνα με το ΤΙΜΕ. Η ίδια ανέβασε φωτογραφίες από την συνάντηση μαζί μας στον λογαριασμό της στο twitter και στο facebook και μας ευχαρίστησε και με προσωπικό μήνυμα.
Η Nadia Murad τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ ( Οκτ. 2016 ) καθώς και η Kamiya Aji Bashar, θύμα και αυτή  του Ισλαμικού Κράτους.

DSC_0003

Ηταν μια παράξενη συνάντηση και ένα απρόσμενο ραντεβού με μια ομάδα προσφύγων και ένα νεαρό κορίτσι σύμβολο αντίστασης κατά του ISIS που έχει περάσει πάρα πολλά.
https://www.youtube.com/watch?v=y4ywWjKDes0

“Με βίαζαν μέχρι να λιποθυμήσω”  Συγκλονιστική μαρτυρία νεαρής Γιαζίντι για τα όσα πέρασε στα χέρια των τζιχαντιστών
http://www.ant1iwo.com/news/kosmos/article/226021/me-viazan-mehri-na-lipothumiso/

Στο νέο camp του Σκαραμαγκά μοιράσαμε φαγητό, είδαμε τις ανάγκες τους, κουβαλήσαμε πράγματα στην αποθήκη, είδαμε φίλους μας πρόσφυγες, συζητήσαμε με τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, πήραμε σε μια λίστα τις ανάγκες τους και επιστρέψαμε στο λιμάνι  Αλλά οι φίλοι μας που είχαμε δει στο δρόμο έφθαναν Πειραιά εκείνη την ώρα και έπρεπε πάλι να βοηθήσουμε…
Συγνώμη για όσους μετά τα μεσtrone_sto_dromoάνυκτα ενοχλήσαμε στο τηλέφωνο ψάχνοντας για σκηνές…. DSC_0005

Comments are closed.