Δράσεις Πλησίον Street Work

Νυκτερινή εξόρμηση . Δευτέρα 30.01.2012

Οδοιπορικό στη παγωμένη νύκτα στην Αθήνα.

Αθήνα 30.01.2012
Το ρεπορτάζ αυτό γράφτηκε στις 4 το πρωί ( Τρίτης ) αμέσως μετά την εξόρμηση στο ψύχος…
Το ραντεβού ήταν στις 9.30 Δευτέρα  βράδυ .  Γύρω στις 10 είχαμε μαζευτεί 15 περίπου άτομα εθελοντές του ΠΛΗΣΙΟΝ για μια εξόρμηση μέσα στο κρύο.

Το πρώτο κέντρο φιλοξενίας που επισκεφτήκαμε

Το πρώτο κέντρο φιλοξενίας που επισκεφτήκαμε

Γύρω στις 11 συναντηθήκαμε με τη κινητή μονάδα παρέμβασης της Μ.Κ.Ο.  “ΚΛΙΜΑΚΑ” σε ένα στέκι αστέγων .  Είχαμε μια μικρή συνομιλία με τη κα  Άντα Αλαμάνου υπεύθυνη του προγράμματος αστέγων  με την οποία  είχαμε συναντηθεί και παλαιότερα στη έδρα τους μαζί με τον πρόεδρο της ΚΛΙΜΑΚΑ.

Ανάπηρος με ένα πόδι και άστεγος . Αιολου ώρα 1.30 το πρωί

Ανάπηρος με ένα πόδι και άστεγος . Αιολου ώρα 1.30 το πρωί

Έγινε μια συνεννόηση για να πάμε σε διαφορετικά μέρη μοιράζοντας τις περιοχές επίσκεψης και παράλληλα 2 στελέχη της κίνησης μας έδωσαν μια μικρή συνέντευξη στο συνεργείο της ΕΡΤ που ήταν μαζί με τη “ΚΛΙΜΑΚΑ”.

To ρεπορταζ της ΝΕΤ που μιλάει στέλεχος του ΠΛΗΣΙΟΝ.


Συνεχίσαμε το δρομολόγιο μας κάτω από γέφυρες δρόμους στενά και για πρώτη φορά η έκπληξη έγινε χαρά όταν διαπιστώσαμε ότι λειτουργούν επιτέλους στην Αθήνα έστω και σε πολικές θερμοκρασίες κέντρα ύπνου . Ευγενέστατη η κυρία στο τηλεφωνικό κέντρο του 1960 μας κατεύθυνε που να πάμε στην αρχή τον παγωμένο στη κυριολεξία Τζεφ που έτρεμε σαν κομπρεσέρ με τα δάκτυλα σχεδόν παγωμένα που με δυσκολία μπορέσαμε να του βάλουμε γάντια….

κούτα ηλεκτρικής σόμπας. Για κάποιους και αυτή ζεσταίνει ....

κούτα ηλεκτρικής σόμπας. Για κάποιους και αυτή ζεσταίνει ….

Η πολυπληθής ομάδα μας έδινε ένα αίσθημα ασφαλείας για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε συνανθρώπους μας τις μικρές ώρες της νύκτας.  Στο πρώτο κέντρο που επισκεφτήκαμε 2 ευγενέστατοι αστυνομικοί του Δήμου μας ευχαρίστησαν και αφού ο Τζεφ τακτοποιήθηκε μαζί με τους άλλους (10 περίπου άστεγοι ) είχαμε μια μικρή συνομιλία για τον τρόπο λειτουργίας και δράσης τις μέρες αυτές.  Αφήσαμε 15 μερίδες ζεστό φαγητό με ψωμί και φύγαμε…

Προσφέραμε σε δεκάδες άτομα ένα ποτήρι καυτό τσάι και ενα  μπολ ζεστής κοτόσουπας, δώσαμε ότι γάντια κασκόλ μπουφάν και κουβέρτες είχαμε και στη συνέχεια στη Ομόνοια πάλι με τη βοήθεια του τηλεφωνικού κέντρου 1960 ( ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!!! )  βρήκαμε ένα άλλο κέντρο υποδοχής σε αίθουσα της δημοτικής αστυνομίας .  Η θερμοκρασία 1 βαθμός και ο παγωμένος αέρας της Ομόνοιας μας διαπερνούσε …   Ο Γιώργος και η Μαρία και δυο Παλαιστίνιοι μπήκαν έκπληκτοι στα αυτοκίνητα μας και ξεκινήσαμε για το προορισμό μας.

Πολύ  ευγενικά τα παιδιά της Δημοτικής Αστυνομίας , μας υποδέχτηκαν και μαζί με την υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων τους βάλαμε να ξαπλώσουν η Μαρία σε ένα καναπέ και οι άλλοι κάτω… Ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα παρόλες τις ατέλειες και όσα θα μπορούν να γίνουν στο μέλλον….
Δύσκολα η σημερινή νύκτα αντιμετωπίζεται στο δρόμο. Και ειδικά χωρίς κουβέρτες και μια προσωρινή φύλαξη έστω με κουτιά από χαρτόνι….
η Μαρία έτρεμε συνεχώς και ελπίζω την ώρα που γράφω τις γραμμές αυτές να κοιμάται λίγο πιο ανάλαφρα από το δάπεδο της Ομόνοιας που τη μαζέψαμε….

Η χαρά μας όταν 2.30 το πρωί η Ομόνοια ήταν άδεια δεν περιγράφεται….
Πολλά άλλα θα μπορούσα να αναφέρω όπως για το μικρό Γιαννάκη που ήταν μαζί μας εθελοντής μαζί με τον πατέρα του που πρόσφερε το αυτοκίνητο για τη μεταφορά των φαγητών, για τους εθελοντές που μαγείρεψαν που κουβάλησαν και για όλους όσους συμμετείχαν…

Η το δώρο του μικρού Μιχάλη ( ενας σκούφος ) και το γράμμα που είχε μέσα σε αυτό … Και το αντίστοιχο δωράκι της 6χρονης αδελφής του Ελενας με το δικό της γράμμα και αυτή….

Το γράμμα του οκτάχρονου Μιχάλη μέσα στο σκούφο που χαρισε.

Το γράμμα του οκτάχρονου Μιχάλη μέσα στο σκούφο που χαρισε.

Υ.Γ. Θυμείτε το τηλέφωνο 1960 αν βρείτε ένα άστεγο και επίσης να αναφέρουμε ότι μας λείπουν κουβέρτες γάντια και ρούχα για κρύο….

1 comment for “Νυκτερινή εξόρμηση . Δευτέρα 30.01.2012