Δράσεις Πλησίον Street Work

Μια ακόμη έξοδος του ΠΛΗΣΙΟΝ Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Βραδιά με πολλές συζητήσεις η σημερινή. Η Γιώτα απέναντι σχεδόν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ όρεξη για κουβεντούλα. Ελληνίδα από τη Ρόδο παντρεμένη με Κούρδο μας έλεγε την ιστορία της. Δυο γλυκές πιτσιρίκες χαιρετούν τον αστυνομικό που βρίσκεται πίσω μας ενώ συνομιλούμε με τις μητέρες τους.

a_Plision2  26χρονος Αφγανός που βρίσκεται από 14 ετών στην Αθήνα μας συγκλονίζει με την ιστορία του. Δεν ξέρει αν ζουν οι γονείς του. Δεν ξέρει αν ζουν τα αδέλφια του. Είχε πόλεμο τότε μας λέει σε άπταιστα ελληνικά. Φύγαμε μήπως και ζήσουμε. Ατέλειωτα δρομολόγια, Αφγανιστάν, Ιράν, Τουρκία και πάλι πίσω μέχρι να έρθει στην Αθήνα τελικά. Είμαι τελείως μόνος μας έλεγε, ενώ ο νέος φίλος του μας έλεγε ότι 5 λεπτά πριν προσευχόταν για φαγητό και μετά συνάντησαν κάποιους που μας είχαν επισκεφτεί και τους οδήγησαν σε μας. Μέσα στην απόγνωση κάποια στιγμή ήρθαν τα ναρκωτικά και πασχίζει τώρα να ελευθερωθεί συμμετέχοντας σε κάποιο πρόγραμμα.

Ο άλλος φίλος του με μητέρα Ελληνίδα μας έλεγε την δική του ιστορία. Ορφανός από πατέρα ενός έτους έρχεται με την μητέρα του Ελλάδα. Τώρα μετά από περιπέτειες με τα ναρκωτικά προσπάθειες αποτοξίνωσης στο ΡΕΤΟ πασχίζει για κάτι καλύτερο και για την ημέρα που θα είναι καθαρός από ουσίες. Με βαθειά πίστη στο Θεό προσδοκά για μια καλύτερη μέρα. Κάλεσε για πρώτη φορά στο σπιτικό του τον Αφγανό φίλο του. 20 λεπτά αργότερα τυχαία σε ένα στενό δρομάκι που δώσαμε ένα κέρασμα στην Ελληνίδα κυρία Γεωργία που κοιμόταν μόνη της σε ένα σημείο του δρόμου με έντονο φως, με κομμένη την ανάσα παρακολούθησα την είσοδο στο σπιτικό τους.

hotel222Αίλουρος πραγματικός ο Έλληνας φίλος μας πήδησε στον πρώτο όροφο εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου και μας έδειξε που κοιμάται. Ο Αφγανός φοβισμένος τελικά κατάφερε να ανέβει με την βοήθεια του φίλου του και με άφησε προβληματισμένο με το κατέβασμα τους…. Τουλάχιστον εδώ κοιμούμαστε χωρίς φόβο έλεγε ο “οικοδεσπότης” και δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί όταν βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών. Δυστυχώς για τους μετανάστες και τους χρήστες ουσιών δεν υπάρχει τόπος φιλοξενίας. Μετά από κέρασμα δεκάδων φίλων μας και επιτόπια επίσκεψη σε διάφορα σημεία που βρίσκονται συμπολίτες που δεν έχουν τόπο διαμονής, καταλήξαμε στον ξενώνα ανδρών του Δήμου Αθηναίων όπου οι συζητήσεις και εκεί είχαν την τιμητική τους. ο νέος μήνας μας βρήκε στο δρόμο. Καλό μήνα σε όλους.

 

Comments are closed.