Δράσεις Πλησίον Street Work

Βλέπω ότι δεν καταφέρνω να περασω επαρκώς το αίσθημα της χθεσινής εμπειρίας….

Μαρτυρία εθελοντή
Αθήνα 26.6.2012

Πoλύ συχνά ο δρόμος μου με οδηγεί να περάσω μέσα από σημεία του κέντρου της Αθήνας που συσσωρεύουν αστέγους.
Χθες το βραδυ, τα επισκέφθηκα ξανά, αυτή την φορά με ορισμένα από τα μέλη του συλλόγου “πλησίον” σε μια από τις προγραμματισμένες τους εξόδους.
Το θέαμα που αντίκρισα δεν ήταν κάτι καινούργιο ή πρωτόγνωρο, τουλάχιστον σαν εικόνα μέσα στο κεφάλι μου.
Αυτό που ήταν πρωτόγνωρο (και άξιο λογου να μοιραστώ μαζί σας) ήταν η οπτική γωνία από την οποία, παρατήρησα την ίδια αυτή εικόνα.
Οι “ομάδες” των αστέγων έπαψαν να είναι μια αμορφη μάζα που την κοιτάζω πίσω από το τζαμί του αυτοκινήτου ή ένα ψυχρό νούμερο στατιστικής σε μια συζήτηση τηλεοπτικών παραθύρων.

Είναι ο “Κυρ Αντρέας”, ο “Μοχαμετ” και αλλά εκατό ονόματα, “ξεχωριστών ανθρώπων” σαν τους φίλους μας και τις οικογένειες μας.
Με άλλα λόγια συνειδητοποίησα πως τόσο καιρό, το αληθινό μέγεθός του προβλήματος, ήταν σε λάθος ζυγαριά. Φαίνεται πως κάτι μέσα μας χρεώνει ποιο ελαφρά τον ανθρώπινο πόνο όταν μιλάει για ανώνυμες ιστορίες.
Διαβάζοντας τις γραμές που γράφω, βλέπω ότι δεν καταφέρνω να περασω επαρκώς το αίσθημα της χθεσινής εμπειρίας. Μου θυμίζει ένα ακόμα κείμενο με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όπως διάφορα άλλα που έχω συναντήσει σε έντυπα ή ακούσει στα media.
θα ήθελα απλά να ευχαριστήσω και δημόσια τον σύλλογο του ” Πλησίον”, όχι μόνο για την δράση τους, (που μιλάει από μόνη της), αλλά και για τον ανεπιτίδευτα ευγενικό τρόπο με τον οποίο με υποδέχτηκαν. Από καιρό είχα την παρόρμηση να προσφέρω έστω και το ελάχιστο στο πρόβλημα που βλέπω γύρο μας αλλά το φοβόμουν όπως και κάθε τι καινούργιο ή διαφορετικό που έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερα της ρουτίνας μας. Μετά όμως απο την αγάπη και την χαρά που εισεπραξα από τους ανθρώπους του δρόμου, αισθάνομαι λίγο ανόητος που όλο αυτόν τον καιρό δεν είχα το θάρρος να τους πλησιάσω..

Ισίδωρος Δ.

 

 

Υ.Γ.

Email που στάλθηκε πριν λίγη ώρα και αφορά τη χθεσινή δράση στο δρόμο. Σε ευχαριστούμε  Ι.   Πραγματικά σε ευχαριστούμε για ότι μας έδειξες … Ο Ισίδωρος και σήμερα θα είναι μαζί μας  έξω στους δρόμους…

 

Comments are closed.