Δράσεις Πλησίον Street Work

Πενήντα τέσσερις (54) μέρες στο Παλαί Γαλατσίου.

Είναι μεσημέρι, υπολογισμένο φαγητό για 700 άτομα και ξαφνικά στο Γαλάτσι είναι 1300 άτομα... Μια δύσκολη μέρα, μια δύσκολη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ολοι έφαγαν τελικά και μας εμεινε ως ενθύμιο το χαρτάκι του αντιδημάρχου να μας θυμίζει την ημέρα εκείνη.

Είναι μεσημέρι, υπολογισμένο φαγητό για 700 άτομα και ξαφνικά στο Γαλάτσι είναι 1300 άτομα… Μια δύσκολη μέρα, μια δύσκολη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ολοι έφαγαν τελικά και μας εμεινε ως ενθύμιο το χαρτάκι του αντιδημάρχου να μας θυμίζει την ημέρα εκείνη.

Μια δύσκολη περίοδος γεμάτη συγκινήσεις και δράσεις αγάπης, φαίνεται ότι κλείνει σήμερα στο Παλαί Γαλατσίου…
Ενα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους εκατοντάδες απλούς ανώνυμους εθελοντές…Είστε υπέροχοι και τιμάτε την πατρίδα μας….
Ευχόμαστε η δομή που θα υποδεχθεί από αύριο τους πρόσφυγες, να είναι ακόμη πιο ζεστός χώρος, για όσους θα συνεχίσουν από ότι φαίνεται, να έρχονται και μέσα στο χειμώνα….

Βρεθήκαμε στο Γαλάτσι από τη πρώτη μέρα (τη πρώτη νύχτα για να ακριβολογούμε.) Μετά από 54 μέρες στο φιλόξενο και ζεστό από αγάπη Γαλάτσι, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους όσους συνεργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Δεν αφήσαμε κανένα πρόσφυγα χωρίς φαγητό, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Μάνο Ελευθερίου, τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρκόπουλο και τους συνεργάτες τους.

Ο δήμαρχος κ. Μαρκόπουλος ήταν παρών από την πρώτη μέρα και θεωρούμε σημαντική την στήριξη που παρείχε στην δομή καθώς επωμίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο πρόβλημα να διαχειριστεί μέσα στα καθήκοντα του  και τον ευχαριστούμε για την πλήρη στήριξη του και για όσα έκανε.

Η συνεργασία τόσο διαφορετικών ομάδων, ήταν για μας αληθινή ευλογία και πρωτόγνωρη εμπειρία στα δέκα χρόνιας δράσης της ομάδας μας και ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Γιώτα Αυγερινοπούλου στέλεχος του Δήμου από το γραφείο του δημάρχου, την κ. Στέλλα Λιαγούρη, συνεργάτη του κ. Ελευθερίου, τον κ. Παναγιώτη Κουτσιανά τον Γιώργος Κράλογλου και την κ. Κέλλυ Κουφοπαντελή από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα όλες αυτές τις μέρες, καθώς και την κυρία Ανθή Καραγγελή, κοινωνιολόγο, υπεύθυνη λειτουργίας της ανοιχτής δομής προσωρινής φιλοξενίας  προσφύγων Ελαιώνα, που τις πρώτες ημέρες ήταν μαζί μας στο Παλαί. Ο Σταύρος, ο Δαβίδ (περαστικά φίλε μας), ο Ηλίας Κύρκος, η Νίνα η κ. Δέσποινα, η Πολυξένη, ο Αλέξανδρος, η Χρύσα,  οι πρόσκοποι, ο  Κων/νος με τα μαθήματα αγγλικών που έκανε στους πρόσφυγες τα βράδια, δεκάδες νεαρά παιδιά, οι μεταφραστες της ΜΕΤΑδρασης, αλλά και τόσες δεκάδες ομάδες που παρέλασαν παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.
Μαζί τους φιλότιμοι εθελοντές από διάφορες συλλογικότητες από το Γαλάτσι και τους γύρω δήμους και απλοί εθελοντές. 
Ακούραστος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Οικονόμου που βρισκοταν παρών όλα τα πρωινά και όχι μόνο, ο δημοτικός σύμβουλος κ Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος που συντόνιζε με πολύ όρεξη και κατεύθυνε τις προσφορές από τον Δήμο. Στο Γαλάτσι βρέθηκαν άνθρωποι από διάφορους δήμους και όχι μόνο, σχολεία,  εθελοντές από διάφορα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς, οργανισμοί, σύλλογοι υπαλλήλων, γιατροί, νοσηλευτές, οι γιατροί του κόσμου, το ΚΕΛΠΝΟ, η εξαιρετική καθημερινή παρουσία των προσκόπων, εταιρίες, εκείνοι που φρόντισαν για την καθαριότητα του χώρου, καθάριζαν τουαλέτες και πρόσφεραν με όλες τους τις δυνάμεις.

Σας ευχαριστούμε όλους, για όσα μας διδάξατε με τις πράξεις σας την αγάπη σας την αλληλεγγύη σας.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις ομάδες και εκκλησίες που συνεργαστήκαμε όλες αυτές τις μέρες και πρόθυμα πρόσφεραν όλο αυτό το διάστημα για το φαγητό, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Για το πρωινό και τα μεσημεριανό, φρόντισαν το Ελληνικό ναυτικό και η αεροπορία, ενώ τα παιδιά της Remar ήταν εκεί για να καλύψουν τα κενά.

Μέσα σε όσους αναφέρουμε υπήρξαν πρόσωπα και ομάδες που πρόσφεραν πάρα πολλά και κράτησαν σημαντικό βάρος…
Ευχαριστούμε λοιπόν τους:
την 222 Ministries
την AMG – http://www.amginternational.org και τον κ. Φώτη Ρωμαίο,
την O.M. και τον κ. Gabriel Markus (Γκάμπι) http://www.om.org,
τα καταπληκτικά παιδιά της Remar – http://www.remar.org, και την πολύτιμη καθημερινή τους παρουσία,
από τους Samaritans Purse την Sally Morson και την Amanda Shettleroe,
τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Βριλησσίων,
τον Βιβλικό Σύνδεσμο – Λωίδα ( Γηροκομείο) και τον κ. Σωκράτη Αναστασιάδη.
το εστιατόριο Γευσίνους για την καθημερινή του προσφορά σε 150 μερίδες,
τον δήμο του Αιγάλεω,
τον πατέρα Γεώργιο Αβραμίδη και τους εθελοντές του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Αιγάλεω
την Αποστολική Εκκλησία του Χριστού,
τον δήμο Καισαριανής και την αντιδήμαρχο κυρία Ντίνα Κολοβού καθώς και την κ. Ειρήνη Καλαμπούρδα.
την Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση και τον κ.Ιωνάθαν Μακρή,
και τις Ευαγγελικές Εκκλησίες: Α’ Ευαγγελική Εκκλησία, Β’ Ευαγγελική Εκκλησία, Εξαρχείων, Γλυφάδας.
Από την Καθολική Εκκλησία την Κάριτας Ελλάς και την κυρία Δελατόλα Νικολέτα, καθώς και τον π. Ανδρέα,
τις αδελφές της “Μητέρας Τερέζας και την αδελφή Μαρία από την Γαλλία.
το Καταφύγιο και τον κ. Κώστα Βιταλάκη για την σημαντική τους παρουσία,
τον κ. Μάνο Διαμαντάτο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στην επικοινωνία με τους διάφορους φορείς της Ευαγγελικής Εκκλησίας,
Την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Άλλος Ανθρωπος και τον Κων/νο Πολυχρονόπουλο για την προθυμία του και την συνέπεια του…
την Οργάνωση Γη / Κέντρο της Γης, τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα και τους συνεργάτες του,
την Πακιστανική Πρεσβεία,
τον Πανελλήνιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο,
το Στέγαστρο-Aυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου και την Ιωάννα που κυρίως επικοινωνούσαμε για τις Κυριακές,
τις Φιλιππινέζικες Ευαγγελικές Εκκλησίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
και της Λεωφόρου Συγγρού. την Helen και τον Αρθουρ,
την Φιλιππινέζικη Bicolanos Society in Athens Greece,
το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Χατζηκώνστα και τον κ. Λεωνίδα Δραγουμάνο.
—————————————-
Επίσης ευχαριστούμε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ ( www.boroume.gr) για την αμέριστη συμπαράσταση του, τo Regeneration καθώς και τα στελέχη του ΠΛΗΣΙΟΝ για όλα όσα έγιναν και όσα έκαναν όλες αυτές τις μέρες, όπου η ομάδα μας συνέχιζε τη δράση της και μέσα στη πόλη της Αθήνας. Ενα μόνο βράδυ μια μόνο εθελόντρια μας σε έκτακτη ανάγκη μαγείρεψε στο σπίτι της 200 μερίδες φαγητού και κάλυψε το κενό στο Γαλάτσι σε ένα από τα πολυάριθμα γκρούπ προσφύγων που κατέφθαναν συνεχώς και απροειδοποίητα στο Παλαί…
Επίσης την επιχείρηση που μας πρόσφερε την τεράστια μαρμίτα που εδώ και ένα μήνα έμεινε στο Παλαί Γαλατσίου για να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες με καθημερινό μαγείρεμα και οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να αναφέρουμε το όνομα τους…
—————————————-
Οφείλουμε όμως στο τέλος να ευχαριστήσουμε και πάλι τον κ. Μάνο Ελευθερίου για τον μοναδικό του τρόπο και την κατάθεση ψυχής του όλο αυτό το διάστημα…. Σεβάστηκε τους πρόσφυγες, την προσωπικότητα τους, την κουλτούρα τους, τη θρησκεία τους.
Ατέλειωτες ώρες με προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε έναν και κάθε μια που πέρασε από το Γαλάτσι, για κάθε παιδάκι που φρόντισε ( ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, ξενύχτια ) η αστήρευτη του ενέργεια, η εξαιρετική του διοικητική ικανότητα να συντονίζει εκατοντάδες εθελοντές, ομάδες, δράσεις και να έχει προσωπική επαφή με κάθε έναν από τους 22.000 (χιλιάδες) πρόσφυγες, που πέρασαν από το Γαλάτσι, σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχαστεί και όχι μόνο από εμάς…. 

Την θλίψη και την αγωνία μας από την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε στη πλατεία Βικτωρίας διαδέχτηκε η συγκίνηση για όσα ζήσαμε στο Παλαί.
Γαλάτσι σας ευχαριστούμε !!!

( https://www.plision.gr/2015/10/trichrono-koritsaki-se-emvriaki-stasi-ipnou-choris-kanena-skepasma-eno-kimotan-edichne-oti-krione/)

Comments are closed.